Hvorfor skrive en knivbog – eller to?

DEN STORE KNIVBOG

Få ting kan som knivmageri pleje ens selvværd: man bliver bekræftet i, at man duer til noget; man frembringer noget smukt og brugbart, som høster umiddelbar anerkendelse blandt familie og venner.

En anden velgørende ting er, at der ikke findes nogen facitliste eller rigtig løsning, når man laver knive. Der er holdepunkter og tommelfingerregler, men når du har lært det grundlæggende håndværk, er du fri til at følge dine egne ideer.

Knivmageri er gennem de senere år blevet en udbredt fritidsinteresse – især blandt mænd med interesse for design og finere håndværk. Danske knivmagere ligger i dag i spidsen af nordiske knivmageri i kraft af dygtigt håndværk og sikker formsans

DEN FØRSTE BOG OM KNIVE

Min første bog (1998) var en udpræget begynderbog – for begyndere af en begynder. På det tidspunkt havde jeg kun lavet 22 knive, og instruktionerne var lidt firkantede, men de virkede og har hjulpet mange nye knivmagere i gang.

Den store knivbog er mere ambitiøs og henvender sig både til begynderen og til nørden, som ønsker at eksperimentere hinsides ‘det mulige’.

​​Bogen indledes med en trin for trin-anvisning på en enkel kniv med tilhørende skede. Herefter gives der en omfattende og detaljeret beskrivelse af nogle af de delemner, knivmageriet rummer.

DET GRUNDLÆGGENDE HÅNDVÆRK

Når man har lært det grundlæggende håndværk, er man hele tiden på jagt efter ny inspiration. Derfor har jeg også besøgt et repræsentativt udvalg af Danmarks bedste kniv- og klingemagere og tegnet små portrætter af dem som personer og knivmagere – og ikke mindst fået lov til at fotografere deres fantastiske produkter. Jeg takker for deres tillid og den tid, de gav mig.

​Denne 3. udgave er en opdatering med få relevante fornyelser, rettelser og tilføjelser.

​Mikael Hansen
Kalundborg, 2019