Kontakt mig på telefon:

Send en e-mail til mig:

En kniv bliver til​ - 3. del

Billede 1174 viser den del af kniven meget af det næste vil komme til at handle om. Det du ser nu er langt fra perfekt, men hver fejl jeg laver fra nu af, vil kunne ses på den færdige kniv. Jeg har derfor brugt det sidste døgns tid på at tænke de kommende processer rigtigt igennem. Der kan være meget der gå galt og som gør at der skal ændres på planerne undervejs. Vi får se.

Jeg har markeret med en tusch til hvor mine forandringer deler sig. Under stregen skal der forsvinde en masse materiale. Over stregen skal der laves file work. File work har jeg ikke lavet så meget af, og der er derfor mange, der er langt dygtigere end jeg. Desuden er der meget file work, der bliver så fint så fint. Denne kniv har et maskulint udtryk og det vil jeg gerne bevare. Jeg har tuschet siden, så jeg om lidt med en skydelære kan sætte nogle mål på stykkerne, til hvor jeg skal file…

Billede 1187 Midten af fronten er fundet her, og midten af mellemstykket er markeret.

Billede 1190 Og så er mindre tydeligt midten på frontstykket markeret. Bagved ses det ønskede design... det er stadig planen at sådan skal fronten se ud, dog med visse forbedringer…

Billede 1194 Med en ridsespids af de hærdede slags ridser jeg skitsen for hvor jeg skal lave lave filearbejde i stålstykkerne.

Billede 1213 Og nej… det vil ikke rigtigt som jeg vil. Viskelæder er fint. Sandpapir er bedre! Det er en ommer!

Billede 1224 Her kom noget jeg kunne bruge. Tre bølger på den ene side af midten. Fire på den anden. Perfekt.

Billede 1229 Lidt tilfældigt får jeg fundet den sorte tusch frem til den anden side af kniven. Her skal så laves et identisk mønster.

Det ville sikkert have være smartest at have lave en skabelon og taget mål inden. Have tegnet det hele op i matematiske former og vidst på 1/100, hvor hvad skulle være. Men jeg kan godt lide det lettere ukontrollerede, det dynamiske og det går nok med disse skitser, er min erfaring...

Billede 1238 Og sådan blev den sorte side, Helt ens? Måske. Det vil det endelige resultat vise...

Billede 1244 Det næste værktøj er et 3 mm stålstykke med en spidset ende.

Billede 1247 og en tang og en hammer…

Billede 1250 Den fine messing nitte skal ud. Der skal jo ikke messing på mine knive, med mindre det er med stærk vilje. JEg havde netop taget en messingnitte for at skulle banke det bløde metal ud igen. Og dertil egner en stålstang i passende tykkelse. Fotografen får stillet sig lidt tosset til de næste billeder, hvor nitten slås igennem, fra hvor den kom…

Billede 1257 Her er jeg på vej med processen. Messing nitten er kommet 2 mm ned her. Står tilsvarende ud på den anden side. Jeg er bange for at deformere messingen så det laver et større udgangshul end indgangshul. Så det er lidt en balance mellem forsigtige og kraftfulde slag.

Billede 1272 Kanten af hullet beskadiges af den nye nitte, men da overfladen igen skal slibes, bekymrer det mig ikke alvorligt.

Billede 1289 Det går at banke messingnitten et stykke ud, men så sætter den sig fast og det gør den nitte, der skal skubbe den ud også. Jeg forsøger derfor at trække den ud med den før viste tang. Mine kræfter slap op. Og så med en skarp kniv og bruge maksimal muskelkraft, er dårlig sport, så der må tys til andre virkemidler. Hvilke?

Billede 1290 Løsningen er nær ved. Skruestikken kan spænde om messingnitten. Det må prøves.

Billede 1295 Efter lidt nyttesløs rokken og drejen, findes den gule bolchehammer frem. Med lette slag, der ikke brækker kniven og nitten slås nitten det sidste stykke ud.

Billede 1297 viser så at det ikke var kraft nok. Frem med den tunge hammer.

Billede 1305 viser at nu deles kniven igen. Et par velvalgte slag med hammeren, og så er kniven igen delt i sine bestanddele.

Billede 1316 Fra min fars værktøjskasse er fundet et lille skruestik til fint arbejde. Den kan holde om frontholk og mellemlæg.

Billede 1319 Her ses frontholken spændt op i den lille skruestik. Samtidigt kan ses hvor undersænket kanten af frontholken er. (Noget der blev skrevet om til billede 278)

Billede 1323 De skarpe briller er kommet på. Og den runde fil er fundet frem. Nu skal der laves file work!

Billede 1336 Der laves på denne del fire rundinger. De skal laves lige store, have samme vinkel og ligge pænt ens i afstand. Det sidste justeres med dybden og i hvilken retning man skubber filen.

Billede 1345 Så skal trekantfilen bruges til den spidse kant, der skal filen i mellem buerne. Igen samme dybde. Samme vinkel.

Billede 1350 Her er et godt udgangspunkt.

Billede 1361 Så skal den modstående side laves. Det er let at finde den rette side: den der ikke er grøn fra skitserne fra før.Trekanten skal sidde over for buen. Buen skal sidde over for trekanten. Keep it simple!

Billede 1401 Så er den side også ved at være der.

Billede 1408 Den er ikke helt i skabet. Alle filninger skal være lidt dybere, således at der bliver et åbent hul, der hvor der før var kontakt. Så lidt mere tid med trekantfil og den runde.

Billede 1440 Og så er den næste side færdig. Uh! lækker!

Billede 1489 Og så er det tid til at tage det der er for meget af mellemstykket. Jeg tegner op, og kan rette til senere.

Billede 1491 Mindst så meget skal af, hvis design og virkelighed skal hænge sammen.

Billede 1500 Det hurtigste for mig er at fjerne det på plansliberen. Stålet bliver varmt. så jeg har en spand med vand stående til hurtig afkøling. Det er træls - skal jeg huske at fortælle, nemlig, af erfaring - at få brandvabler på fingrene.

Billede 1510 Det tages håndholdt for at have fornemmelsen med sig. Og her er det foreløbige resultat.

Billede 1518 Den sidste planslibning af overfladerne. De skal tages nu. Der skal være tæt kontakt. Korn 80 på plansliberen gør det godt.

Billede 1525 På siderne skal der også slibes. De blev sidst slebet rigtigt med korn 400, så jeg går et hak op og tager 800. Det tager ikke rigtigt noget, men her i det dunkle lys er det fint nok. Det kan under alle omstændigheder senere indhentes.

Billede 1563 Og så er fronten også pudset op.

Billede 1594 Så er de to frontklodser færdige med finpudsningen.

Billede 1601 Den næste proces kræver et varmebestandigt underlag. Et par gasbrændere og en lighter for optændingen.

RWL34 er en rusttræg højtlegeret ståltype. I sin grundform - inden hærdning - er den rustfølsom. Hærdningen skal ske ved 1050 grader i 20 minutter med en holdetid på 5 minutter eller lidt mere… Alt sammen står i stålets datablad. Stålet ændrer karakter og bliver sej, hård og rustfast.

Men vil da gøre mit til at det rustfaste kommer mere frem. Jeg har imidlertid ikke en hærdeovn, så det er nu at propangassen kommer ind. Jeg varmer de to stålstykker så meget op, som jeg evner med to brændere - jeg kan ikke have mere i hænderne og tør ikke lave større flamme i mit værksted.

Billede 1608 Så er der ignition! To brølende flammer stikker varme på.

Billede 1611 underlaget tager imod varmen. og emnerne varmes langsomt op.

Billede 1618 er stålstykkerne røde.

Billede 1628 Stålstykkerne bliver ikke varmere end denne temperatur. Jeg har vanskeligt ved at bedømme temperaturen. Jeg ville godt have haft den højere op, men det lader sig ikke gøre. Jeg varmer og holder temperaturen et par minutter og håber at det er tid nok til de kemiske processer kan komme i gang i stumperne. Jeg ved det ikke, men dette er forhåbentligt bedre end ingenting at gøre...

Billede 1637 Afkølingen skal se mellem to kolde emner, der kan tage varmen. Her er 13 kg stuekoldt jern. Det må være tilstrækkeligt lige nu.

Et par minutter efter var stålstykkerne helt kolde.

Billede 1645 Så er det betids at ændre på skæftefaconen. Den skal passe til mellemstykket i stål. Går der noget galt kan der stadig ændres på mellemstykket. Så det er let.

Billede 1665 viser at kameramanden (mig) ikke var helt vågen. Men ud i krogen skimtes en tilfreds knivmager. Skæftet er grovformet tilfredsstillende.

Billede 1737 Hærdningen har givet ny overflade på stålet. Det skal slibes af. Jeg har forskånet dig for en masse billeder, og viser her noget, der ligner slutresultatet.

Der er slebet op til korn 800, for at komme under alle ridser. Det er blankere end det færdige resultat, der skal stå i 400.

Billede 1750 Så sætte skæftet forsøgsvis på tangen igen.

Billede 1790 Viser kniven, som den ser ud her inden sidste samling pudsning og polering. Læg mærke til WD40dåsen. Olien derfra er brugt på stålstykkerne, for at de har fået smørrelse efter slibningerne med sandpapiret. Det er sikkert at gøre for meget, men,skidt med det.

Billede 1799 Sådan ser en tilfreds knivmager ud, når stålnitten skal i skæftet.

Billede 1804 Der skal naturligvis en stålnitte i. Det ville være forkert at sætte messing i! Keep it simple! Keep it smart! Og simpelthen er for eksempel at undlade at overdænge en kniv med mange materialer. Her er stål, stål stål og et skæftemateriale.

Billede 1811 Den lille nedstryger kommer frem. Men jeg har ikke fået skiftet klinge siden denne billedserie startede, og derfor er der ikke kommet en skarp klinge i, der kunne have magtet opgaven.

Billede 1820 I stedet slibes det overskydende af, så gnisterne springer, på plansliberen. Jeg sørger for at der ikke udvikler sig alt for meget varme, der kan beskadige skæfteklodsen.

Varme kan brænde skæftet af, men fordi der ikke er lim i denne kniv. vil limen ikke løsne sig. Et problem, der ellers let kan opstå, når man for hurtigt efter samling begynder at slibe på en uhærdet lim.

Billede 1913 De sidste næste 100 billeder er sprunget over. De viste en udslibning, som jeg før har vist på denne kniv. Der er ændre lidt på udseendet af skæftet, men teknikken er jo den samme…

Billede 1944 Så er der tid til polering. Igen med EEE Ultra Shine. Der er en smule slibemiddel, men også en masse poleringsmasse i dette australske produkt. Man kan ikke få det mere. Jeg har to halve dåser. Jeg har til resten af mit liv i dem…

Billede 1956 Færdig! Sådan ser en knivmager ud, når en kniv er færdig…

Billede 1970 Tada!

Kniven blev færdig i går. Det er der fine billeder af. Men rigtig færdig blev den jo ikke! Der mangler en del finish. Ligesom en skede naturligvis også hører til.

Så selv om jeg er ca. 2000 billeder henne, er 5,5 timer inde i processen. Effektive arbejdstimer med kniven. Kameraet har jo været slukket i de perioder, hvor der ikke er lavet kniv… Om den næste proces tager lige så mange minutter med værktøjet… tja det får vi at se.

Ikke mere snak.

Se 4. del her